Popis
Nejedná se ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
Výrobce MUSO uvádí, že umeocet pomáhá při nechutenství, zažívacích potížích a únavě. (zdroj: zde)
Tipy na použití:
ume zálivka s medem – rozmíchejte 1 lžíci medu se 4 lžícemi olivového oleje, 3 lžícemi oleje z praženého sezamu, 1 lžící umeocta a 1 lžící čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
jogurtový ume dresink – smíchejte 1 malé balení kysané sójové speciality Sojade natural s 1 lžící umeocta a se 2 lžícemi rýžového sirupu; je výborný na hlávkový salát
ochucení kulajdy, čočky na kyselo, luštěninových pomazánek…
výroba kvašené zeleniny (pickles) – návod najdete v Dobrotách podzim 2015 na straně 13
nápoj z umeocta – malá lžička do sklenice vody; osvědčený prostředek proti únavě z horka
zeleninové soté – recept je popsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013
salát z avokáda a bílé ředkve – recept je popsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013
bramborový salát s čočkou a aromatickou zálivkou – recept je uveden na straně 16 v Dobrotách zima 2015–16
Výroba umeocta:
Umocet je tekutina, která se vylučuje při fermentaci nakládaných švestiček – umeboshi.
Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře.
V den sklizně se nasolují a potom se nechávají několik dní sušit na slunci.
Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.
Do nálevu se také přidávají shizo listy. Vzhledem připomínají okrasnou kopřivu. Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásné purpurové barvě.
Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet.
Další UMEprodukty:
umeboshi COUNTRY LIFE
umeboshi MUSO
umeboshi pasta bio MUSO
Složení
Sisho listy, mořská sůl, ume švestkový ocet bílý (ume švestka 80 %, mořská sůl 20 %). Může obsahovat stopy lepku.
Skladování
Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním svitem.
Parametry | BezlepkovéBez mléčných složekBez laktózyVeganDiaBez cukruBez (jakýchkoli) sladidelBez umělých sladidelBioBez vajecBez sóji |
---|