Nutriční hodnoty g/100 g:
Energetická hodnota
Tuky
Sacharidy
Vláknina
Bílkoviny
Sůl
270 kJ 64,5 kcal 2,4 g 10,2 g 3 g 0,6 g 0,9 g
Trvanlivost: 14 dní
Co je to oligofruktóza
Oligofruktóza je jedno z nejčastěji používaných prebiotik (prebiotikum = výživa pro střevní flóru). Oligofruktóza se přidává do celé řady takzvaných funkčních potravin. V poslední době se začala používat i při výrobě přípravků určených pro výživu kojenců a malých dětí. Kromě prebiotické funkce má totiž oligofruktóza i další pozitivní účinky, kterými v omezené míře nahrazuje přirozené oligosacharidy přítomné v mateřském mléce. Prokázán byl příznivý vliv na vstřebávání vápníku a vědci se také domnívají, že stimuluje imunitní systém, příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a snižuje frekvenci výskytu atopických onemocnění.
Účinky
Oligofruktóza omezuje pocit hladu. Působí efektem nabobtnání, to znamená, že kontaktem s vodou vláknina zvětší v žaludku svůj objem, tlačí na jeho stěny a do mozku je vyslán signál o zasycenosti. Dále podporuje střevní pasáž aktivací střevní peristaltiky, přispívá k dobrému trávení a podílí se na detoxikaci střeva. Pomáhá vyloučit nahromaděné toxické látky, napomáhá snížení hladiny žlučových kyselin a špatné bakteriální flóry. Tím, že účinně a rychle podporuje eliminační pochody v tlustém střevě, je výbornou očistou.
Parametry | Bez mléčných složekBez laktózyVeganDiaBez cukruBez umělých sladidelBez vajecBez sóji |
---|